Byty poprvé od roku 2013 mezičtvrtletně zlevnily

Datum: 24.2.2023

Již nějakou dobu vás informujeme o zamrznutí hypotéčního trhu a vývoji na trhu s nemovitostmi jako takovém. Z dat Hypotéční banky nicméně vyplývá, že tento stav se poprvé po deseti letech projevil i na vývoji cen. V posledním čtvrtletí minulého roku klesly ceny bytů průměrně o 0,7 %. Podobná situace je i u domů, tam ceny klesly dokonce o 0,8 %. Rostoucí cenovou tendenci si tak zachovaly pouze pozemky.

To značně souvisí i s náklady – zatímco obytné nemovitosti s sebou nesou náklady na provoz, naopak u pozemků jsou náklady zanedbatelné. Jedinou překážkou tak může být kupní cení – vývoj cen pozemků i povaha jejich konečného počtu (domů bude víc, pozemků ne) z nich ovšem dělají zajímavý prostředek pro zhodnocení úspor. Naproti tomu počet bytů na prodej se meziročně až zdvojnásobil, což v kombinaci s poklesem poptávky tlačí dolů právě cenu.

Je třeba poznamenat, že se vývoj ceny v jednotlivých regionech liší. Zejména v Praze se ceny v průměru stále drží či klesají jen nepatrně a nelze úplně spoléhat na jejich velký pokles, a to i při aktuálním zpomalení výstavby nových developerských projektů. Naopak v Karlovarském, Moravskoslezském a Středočeském kraji dosáhl pokles cen dvou procent.


Parker & Hill

Spolehlivě & rádi Vám pomůžeme