Konec státních dluhopisů pro občany

Datum: 7.1.2022

Jelikož stále nebyl schválen státní rozpočet pro rok 2022, je vláda nucena hospodařit s tzv. rozpočtovým provizoriem. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Dle nového ministra financí Stanislava Stanjury by se rozpočtové provizorium nemělo protáhnout déle než do konce března.

V rámci úprav návrhu na státní rozpočet pro rok 2022 zveřejnilo ministerstvo financí ve čtvrtek 6. ledna Strategii financování státního dluhu. V kterém mimo jiné, informovalo o pozastavení vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisů Republiky. Ministr financí uvedl, že v boji se státním dluhem zvolí Ministerstvo financí jiné nástroje a emisi státních dluhopisů pozastavuje.

S emisí Dluhopisů Republiky přišlo Ministerstvo financí v roce 2018, od té doby proběhlo 13 upisovacích období, v rámci kterých lidé nakoupili dluhopisy za zhruba 79,6 miliardy korun. Dluhopisy Republiky se od předcházejících emisí státních dluhopisů měly lišit především svou pravidelností a jistotou dalších emisí i do budoucna. Z kroků nové vlády se však zdá, že s pravidelností a jistotou další emise je prozatím konec.

 


Parker & Hill

Spolehlivě & rádi Vám pomůžeme